Welkom!

Deel je kennis met anderen in deze Flashgemeenschap!
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Wachtwoord opslaan?
Wachtwoord vergeten?
Impressie van het Flashtival – 20 februari 2002
5707 keer gelezen

In Salt Lake City wordt vandaag de 1500 meter voor de dames verreden. Op de sintelbaan van het olympisch stadion in Amsterdam is Troy Douglas aan het trainen voor zijn olympische 100 meter straks in 2004 in Athene. Ondertussen verzamelen zich binnen in het stadion  zo’n 250 mensen voor het flashtival. Al is het het eerste uur nog betrekkelijk rustig. Flashtivalbezoekers blijken geen ochtendmensen.

Vanaf metrostation Amstelveense weg is het stadion makkelijk te vinden. In de verte zie ik al meteen het karakteristieke torentje van het Olympisch stadion, mij vooral bekend van het programma Studio Spaan. Bovendien tref ik al meteen twee andere flashtivalbezoekers want waar we nu precies naar binnen moeten, is niet meteen duidelijk. Bij binnenkomst eerst maar even muntjes kopen voor koffie en thee en natuurlijk bonnen voor de lunch.

Hedwyg van den Elzen bijt het spits af. Om half tien geeft zij de eerste lezing. Op een heldere manier bespreekt zij twee voorbeelden uit haar boek Flash ActionScript. De bezoekers leren hoe ze een eenvoudige kleurplaat kunnen maken. Een oefening waarbij dieper wordt ingegaan op het object color. En als de zaal dat begrepen lijkt te hebben, gaat Van den Elzen een stapje verder. Want hoe maak je dan een puzzel? Omdat ik Van Den Elzen eerder al voor FlashFreaks interviewde en bovendien bezig ben met een recensie over haar boek komt het besprokene mij bekend voor.

Anders is het met Sander Kessels. Hem ken ik eigenlijk vooral van het tijdschrift Publish en natuurlijk van zijn site waar ik de voorbeelden bij zijn stukken in Publish altijd opzoek. Kessels gaat al improviserend in op de 2 kb grote bestandjes die op de website van zijn flashlab.com te vinden zijn. En dat mensen een downloadsnelheid hebben van 1 kb is volgens hem een logisch gegeven. ‘Laat iemand maar eens een tekstbestand van 2 kb voorlezen, dan zul je zien dat die persoon daar ongeveer twee minuten tijd voor nodig heeft.’ In kort tijdsbestek surfen we door de halve website heen en zien we werkelijk hele mooie Flashvoorbeelden van 2 kb. Vooral de synthesizer maakt indruk op mij. Dat dat kan met maar 2 kb. Super!!

Na de voordracht van Kessels besluit ik dat het tijd is om mijn bonnen in te ruilen voor broodjes kaas. Op dit moment vind ik het alleen jammer dat ik mijn laptop niet bij mij heb. Na de leuke voorbeelden van Kessels en Van den Elzen heb ik zin om zelf iets te maken. Volgens mij kun je de voorgaande sprekers geen groter compliment geven! Als ik weer terugkeer naar de grote zaal, begint Elmer Zinkhann, Zone Manager EZ, net aan zijn onderdeel. Deze lezing verloopt iets moeizamer dan de voorgaande. Maar misschien ligt dat ook wel aan het roodharige meisje voor mij. In korte tijd wordt zij vijf keer gebeld. Niet direct bevorderend voor mijn concentratie. Liep zij bij de eerste telefoontjes nog meteen naar buiten, nadat zij merkt hoe storend dat dat door haar omgeving wordt ervaren, verzint zij een andere oplossing. Vanaf nu beantwoordt zij op fluistertoon haar gesprekken. Eigenlijk sluit Zinkhann wel goed aan bij het verhaal van Kessels. Het onderwerp van zijn betoog is het goed gebruik maken van symbolen en het laden van externe bestanden. Hij legt dit uit aan de hand van een fotoboekje.

Met het optreden van Niels Bovendeur en Boudewijn Danser verdwijnt ActionScript even naar de achtergrond. Zij vertellen iets over het maken van cartoons, van storyboard tot eindresultaat. Speciaal voor het flashtival hebben ze een animatie over een ‘antihtmlsuperheld’ gemaakt. Niels legt uit dat ze bij deze cartoon hebben gekozen voor het contrast: ‘html is saai en Flash is cool’. Danser legt uit hoe hij van een schets naar een tekening in Flash gaat. Hij doet dat op een zeer eigen manier. Hij gebruikt grote vormen die hij daarna als een beeldhouwer modelleert naar het orgineel. De taakverdeling tussen Bovendeur en Danser bij deze voordracht is duidelijk. Danser vertelt vooral over het schetsen en Bovendeur gaat meer op Flash in. Een leuke lezing van twee creatievelingen. Ook de lezing daarna heeft cartoons als onderwerp.

Ditmaal is de hoofdrol weggelegd voor de Tattletoons van IJsfontein. Eerlijk gezegd zijn JPeggy, BBrowser en Bug grote onbekenden voor mij. Deze dertiendelige televiseiserie voor Villa Achterwerk heb ik nooit gezien en de daarbij behorende 52 filmpjes van 1 minuut op internet heb ik dus ook gemist. Maar dat ga ik goed maken; ik ga deze week http://www.vpro.nl/villa-achterwerk/tattletoons/index.shtml zeker bezoeken. (Overigens staat er deze maand in het filmblad Skrien in de bijlage van het stimuleringsfonds een artikel over deze interactieve kinderserie.)

Het toefje slagroom op de taart is natuurlijk de opvolger van Flash 5, die gepresenteerd werd tijdens de Flash Surprise Sessie . Leuk om wat swf’s te zien die alle voordelen van deze nieuwe versie uitbuiten. En wat is het handig om van een lijn alleen nog maar de coördinaten in te hoeven geven en ook aan een movieclip events te kunnen hangen. Fantastisch dat we zo al wat van de opvolger van Flash 5 kunnen zien. Klasse!! Helaas houdt hier de dag ook meteen voor mij op. Ik moet mijn trein naar Amersfoort gaan halen, maar niet voordat ik een Flashtival t-shirt als herinnering aan deze leuke dag gekocht heb.

 

Caroline Schröder

 

(de Flashtivalfoto's kun je hier bekijken)

Gaaf Kam Hing Yau (26 February 2002, 10:21)

Wie weet waar ik meer informatie over Niels Bovendeur en Boudewijn Danser kan vinden?? Ik vind het maken van animaties wel interessant en ik ben niet op flashtival geweest, maar wil toch wel graag weten hoe je goede animaties maakt.


goed not found (25 February 2002, 04:51)

erg goed ... ik zal de mensen van mn school wel naar dit verslag sturen. Het was de bedoeling dat ik een verslag zou maken. maarja, duidelijker dan dit zal het niet worden denk ik :D ... Owja mag de volgende flashtival ietsie later :D

 

GR33tz


Very goed! Steffen Holtz (24 February 2002, 08:04)
Ik beleef de dag weer opnieuw door dit verslag !
Goed man! Joost Uitdewilligen (24 February 2002, 07:48)
Yep, heel leuk verslag, geeft inderdaad een goede impressie!!
1-4