Welkom!

Deel je kennis met anderen in deze Flashgemeenschap!
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Wachtwoord opslaan?
Wachtwoord vergeten?
Flash-Virus !
5118 keer gelezen

Eerste Flash-virus duikt op

Het eerste (relatief onschuldige) virus dat gebruik maakt van Flash is een feit. Gevaarlijke varianten kunnen volgen, zeggen virusbestrijders.

Het Flash-virus maakt gebruik van de mogelijkheid van Shockwave-bestanden om scripts te 'draaien'. Een onbekende maker heeft het 'proof of concept' virus naar de Britse virusbestrijder Sophos gestuurd om te laten zien dat het mogelijk is om een dergelijk virus te maken, door een veiligheidslek in de Flash-software. Het was al langer bekend dat het FS-command in staat was files te lezen en schrijven. Deze optie werkt overigens alleen in projectorfiles en de standalone player.

Macromedia reageert door binnen een week reparatiesoftware op hun site beschikbaar stellen.

Alleen door het afspelen van de Flash projectorbestanden of door het afspelen van een swf in de standalone player kan het virus actief worden en je computer (andere Flash-bestanden) besmetten. Het bekijken van een (site met een) besmette Flashmovie in je browser kan echter geen kwaad.

Het SWF/LFM-926-virus Flash-bestand wordt via email als attachment meegestuurd. Virusbestrijders hebben nog geen berichten ontvangen dat gebruikers geinfecteerd zijn geraakt door dit virus. De kans op grootschalige verspreiding is niet zo groot, doordat het virus geen goede methode gebruikt om zichzelf door te sturen.

Nu nog ongevaarlijk

Een 'proof of concept' virus heeft vaak geen gevaarlijke uitwerking. Het SWFLFM-926 is volgens virusbestrijders 'relatief ongevaarlijk'. Het enige wat het virus doet, is het besmetten van andere SWF-bestanden die in dezelfde map staan. Het brengt echter geen schade aan, aan de computer. Sophos waarschuwt echter dat toekomstige Flash-virussen wel een gevaarlijke uitwerking kunnen hebben.

Virusscanners

Veel virusscanners controleren de Flash-bestanden (SWF-files) niet standaard. Daarom is het aan te raden om de instellingen van je virusscanner aan te passen zodat ook SWF-bestanden worden gecontroleerd.

Lees meer op de externe site ...

Reactie Macromedia a a (16 January 2002, 11:43)
1-1